Luvat ja lait

Suomessa kuolleiden eläinten hallussapitoa säätelevät lait ja säädökset. Metsästyslaki (28.6.1993/61) antaa määritelmän sille, mitkä eläimet ovat riistalajeja. Metsästyslaista löytyy myös tieto mitkä eläinlajit ovat rauhoitettuja tai rauhoittamattomia. Vieraslajilainsäädäntö (1709/2015 ja 704/2019) määrittelee niin ikään rauhoittamattomia lajeja.

Lupa-asioissa palvelee Suomen ympäristökeskus (Syke). Suomen ympäristökeskuksesta saat lisätietoa mm. CITES-luvista, jotka ovat tärkeä osa lailliselle kaupalle mm. Suomen suurpetojen luiden / lihan / taljan myynnissä. Hallussapito- ja lupa-asioissa palvelee myös Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (Ely).


Metsästyslaki (28.6.1993/61) määrittelee riistalajit seuraavanlaisesti:

1) villikani, metsäjänis, rusakko, orava, euroopanmajava, kanadanmajava, susi, tarhattu naali, kettu, karhu, mäyrä, kärppä, hilleri, saukko, näätä, ahma, ilves, itämeren norppa, kirjohylje, halli, villisika, kuusipeura, saksanhirvi, japaninpeura, metsäkauris, hirvi, valkohäntäpeura, metsäpeura ja mufloni

2) kanadanhanhi, merihanhi, metsähanhi, heinäsorsa, tavi, haapana, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, punasotka, tukkasotka, haahka, alli, telkkä, tukkakoskelo, isokoskelo, riekko, kiiruna, pyy, teeri, metso, peltopyy, fasaani, nokikana, lehtokurppa ja sepelkyyhky.

Rauhoittamattomia eläimiä ovat:

1) metsämyyrä, vesimyyrä, kenttämyyrä, peltomyyrä, lapinmyyrä, isometsähiiri, isorotta ja kotihiiri;

2) korppi (poronhoitoalueella), varis, harakka, naakka, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky ja räkättirastas.

Villiintyneeseen kissaan sovelletaan, mitä rauhoittamattomista eläimistä säädetään.

Rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuun, vaikka se olisi kuollut! Luonnonsuojelulaki (20.12.1996/1096) 40§ määrittää, että kuolleena tavattua rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuunsa. Tällainen eläin voidaan kuitenkin toimittaa valtion tutkimuslaitokselle tutkittavaksi kuolinsyyn selvittämiseksi.

Metsästysasetus (12.7.1993/666) säätelee riistaeläinten kauppaa seuraavin ohjein (27.11.1998/869):

Suomessa metsästetyn kanadanhanhen, metsähanhen, heinätavin, allin, telkän, tukkakoskelon, isokoskelon, pyyn, teeren ja metson samoin kuin niiden tunnistettavien osien tai niistä valmistettujen tuotteiden kauppa on kielletty.


Suomessa on laillista ottaa lemmikistään muistoksi talja / kallo / luuranko. Eläin tulee kuitenkin lopettaa Eläinsuojelulain (4.4.1996/247) 2 a § 32 määrittämillä menetelmillä. Eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla. Eläimen saa lopettaa vain se, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi. Eläimen lopettavan henkilön on varmistettava, että eläin on kuollut ennen kuin sen hävittämiseen tai muihin toimenpiteisiin ryhdytään.